Förlovning & bröllop

I dessa sammanhang kommer ju guldsmeden in i bilden framförallt när det gäller ringarna, morgongåvan, och brudkronan. Vi ska framförallt fokusera på ringarna och morgongåvan.

När det gäller ringar i allmänhet så är det mesta möjligt. Det är bara en fråga om smak.

När det kommer till förlovning och vigsel går dock åsikterna isär…
Det finns väldigt många normer och lika många åsikter om att följa dem.
Vi ska ta upp några av de vanligaste;

Hur många ringar har han och hur många har hon?
Det är väldigt vanligt att kvinnan ringmärks mer än mannen, dvs man har varsin ring när man förlovar sig, men endast hon får en till när man gifter sig. På så sätt sparar man pengar och mannen kan gå omkring och se ut som om han inte är gift…
Kvinnor med lite skinn på näsan kräver oftast att han ser lika otillgänglig ut som hon, dvs två ringar vardera.

Vilken ring är viktigast?
Den europeiska modellen är att förlovningen utgör en prövotid, och att det då räcker med att man har en ring på fingret, medan vigseln är den stora dagen och vigselringen har en jättebetydelse.
Den amerikanska modellen är tvärt om; löftet ges vid förlovningen, det är den stora dagen. Vigseln är bara en bekräftelse på att löftet har infriats. Här är det också vanligast att bara kvinnan får en ring vid vigseln.

Många människor har satt ihop kombinationer av de ovanstående.
För en del har ringarna nästan ingen betydelse, de ska bara sitta där och visa att man är förlovad/gift, och några nämnvärda summor slösas inte på ringarna.
En del gör tvärt om, båda dagarna har jättebetydelse och mycket energi och pengar spenderas på både förlovning och vigsel.

Vad är en alliansring?
En vanlig missuppfattning är att alliansring är ett annat ord för förlovningsring eller vigselring, med syftning på alliansen mellan mannen och kvinnan. Var ordet egentligen kommer ifrån vet jag inte, men för guldsmeder och juvelerare är ”alliansring” en modell och kan användas som förlovningsring, vigselring, morgongåva eller bara som smycke. En alliansring är en ring med stenar monterade i en lång rad i skenan. Ibland pratar man om ”helallians” eller ”halvallians”, vilket endast syftar på om stenraden löper runt hela eller halva ringen.
En vanlig tradition är att kvinnan får en alliansring som morgongåva, eller som jubileumspresent (1-årsdagen, 10-årsdagen etc). När en alliansring används i samband med äktenskap, men inte som vigselring, så brukar den bäras på samma finger som förlovningsringen och vigselringen.

Vad kostar en ring?
En ring kan kosta allt från 1000:- och uppåt. Det beror helt på dina önskemål.

Hur mycket pengar brukar folk lägga på en förlovnings/vigselring?
Variationen är lika stor som antalet människor, men jag har ett par följdfrågor;
Vad är Du beredd att lägga på bröllopstårtan, och hur många gånger kommer Du att se den?
Vad är du beredd att lägga på brudklänningen, och hur många gånger kommer du att bära den?
Hur många gånger kommer du att se din ring..?

Design – Hur ska ringarna se ut?
För en del är det jätteviktigt att ringarna är identiska, medan andra har ringar som på inget sätt liknar varandra. Det vanligaste är dock att man vill att ringarna ska ha ett tydligt samband, så man ser att de hör ihop. Det enda viktiga här är att ni trivs med era ringar.
När Du beställer en handgjord ring, så har Du en möjlighet som inte finns i konventionella smyckesbutiker; möjligheten att skapa en helt unik ring. En ring som är designad med inspiration av Dig och det som för dig samman med den Du älskar.

Morgongåva
Detta är en present som kvinnan enligt tradition får av mannen på morgonen efter bröllopet. Det kan vara vad som helst, men är vanligtvis ett smycke. Enligt en del människor ska det specifikt vara en alliansring.

När jag designar ett smycke, så gör jag det tillsammans med kunden. Därav min slogan;
“En vanlig smed gör ETT smycke. Herlins gör DITT smycke”